Εταιρεία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεύθυνση: ΕΜ.ΠΑΠΠΑ 5, ΒΟΥΛΓΑΡΗ
T.K.: 54248
Τηλέφωνο: 2310310649
Fax: 2310888702
E-mail: Φόρμα επικοινωνίας
URL: www.hrt.org.gr
Κατηγορία: » ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Εμφανίσεις: 3171

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Περιγραφή
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι μη κυβερνητική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ. Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας τη ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ.Μητρώου 14) του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR-CISA) και της Διεθνής Ομοσπονδίας Διασωστικών Σκύλων (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (I.M.R.F.)
Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 3000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.
Σε λειτουργικό επίπεδο υπάρχουν οι τρεις διευθύνσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και ανθρωπιστικών αποστολών – με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επιπλέον τα τμήματα ειδικοτήτων σε κάθε παράρτημα.
Οι ειδικότητες αυτές είναι έξι στον αριθμό:
• Τμήμα Ορεινής Διάσωσης: Το πλουσιότερο σε εμπειρία τμήμα της Ε.Ο.Δ. έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 100 επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης( όπως στο Yakovlev το 1997), έχει όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την άρτια εκπαίδευση για να επέμβει σε ορειβατικά και αεροπορικά ατυχήματα σε ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας και τις πιο ακραίες επιχειρήσεις. Εξοπλισμός: Το τμήμα ορεινής διάσωσης της Ε.Ο.Δ. διαθέτει πλήρη γκάμα αναρριχητικού εξοπλισμού, όπως σχοινιά δυναμικά - στατικά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, καρφιά, σετ από καρυδάκια. Επίσης, επαναφορτιζόμενα τρυπάνια για τοποθέτηση βυσμάτων σε ορθοπλαγιά, ειδικό βαρούλκο για ανελκύσεις και απεγκλωβισμούς, ειδικές διασωστικές ζώνες για εγκλωβισμένους και ειδικά τύπου φορεία ορεινής διάσωσης. Ακόμη διαθέτει δύο οχήματα χιονιού και τρεις μοτοσικλέτες ανώμαλου δρόμου. Τέλος, το κάθε μέλος του τμήματος διαθέτει τον ατομικό του εξοπλισμό.
• Τμήμα Υγρού Στοιχείου: Στελεχωμένο από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης συμβάλει στην Έρευνα και Διάσωση (S.A.R.) σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες συνεργαζόμενο άριστα τόσο με τις Λιμενικές Αρχές όσο και με την Πολεμική Αεροπορία. με επιχειρήσεις όπως στο Chinook (2004), Samina, Δύστος και στον Λούσιο. Εξοπλισμός: Σκάφη, Καταδυτικός εξοπλισμός, Εξοπλισμός Πρώτων Βοηθειών και λοιπός διασωστικός εξοπλισμός.
• Τμήμα Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών: Πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο, με δίωρη ετοιμότητα.. Ο επιχειρησιακός του ρόλος είναι να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε περίπτωση σεισμών, πλημμύρων και εκτεταμένων καταστροφών, όπως στο Αίγιο (ʼ95), Τουρκία (ʼ99), Αθήνα (ʼ99), Μαρόκο (ʼ03), Αλγερία (ʼ03), Πακιστάν (ʼ04) • Τμήμα Πρώτων Βοηθειών: Με επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που υποστηρίζουν τα διασωστικά τμήματα της Ε.Ο.Δ. παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των αποστολών. Παράλληλα εκπαιδεύουν νέους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες.
• Τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων μελών της Ε.Ο.Δ. οδήγησε στην εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εστίασή της στην δημιουργία εφαρμογών και συσκευών χρήσιμων στην Έρευνα και Διάσωση. Εξοπλισμός: το Τμήμα αυτό έχει να επιδείξει πλήθος πρωτοποριακών κατασκευών, με κινητό κέντρο επικοινωνιών και 30 αναμεταδότες σε όλη την επικράτεια για επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και δικτύωση με ελικόπτερα διάσωσης της Π.Α.
• Τμήμα Ανθρωπιστικών Αποστολών: Το τμήμα αυτό της Ε.Ο.Δ. συγκεντρώνει , μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγέντες πληθυσμούς από θεομηνίες ή έκρυθμες καταστάσεις, όπως επίσης διαχειρίζεται προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες σε συνεργασία τόσο με το Ελληνικό Κράτος όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO*).με επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν (ʼ99), Ιράκ (ʼ04), Ιράν (ʼ04), Τσουνάμι - Ινδονησία (ʼ05), Λίβανος (ʼ06), Γάζα (ʼ09).
• Σκυλιά Έρευνας : Πολύτιμοι αρωγοί της όλης μας προσπάθειας είναι οι τετράποδοι συνεργάτες μας, που με την φροντίδα και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας χειριστών-εκπαιδευτών σκύλων έρευνας, συμβάλουν τα μέγιστα στην Έρευνα και Διάσωση ατόμων κυρίως σε ερείπια συνεπεία σεισμού.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ » ΧΑΡΤΗΣ
Δείτε που βρίσκεται η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ στο χάρτη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΧΑΡΤΗ
Κάντε την αναζήτησή σας μέσα από τον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας και επιλέξτε κατόπιν άλλα κριτήρια.
Greece map
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE